Чи може ваш роботодавець вимагати від вас щеплення від Covid-19 для повернення в офіс

Чи може ваш роботодавець вимагати від вас щеплення від Covid-19 для повернення в офіс

01
бер.
2021
Steen Uno
Вакцинація Covid-19, здавалося б, дає швидкий доступ до повернення до офісного диття - але чи може ваш роботодавець вимагати від вас вакцинації? Що робити, якщо колега відмовляється вакцинуватися ...?
01
бер.
2021
Steen Uno


З Нового року вакцини проти Covid-19 стали довгоочікуваним світлом в кінці тунелю, завдяки якому працівники нарешті матимуть змогу повернутись до офісного життя.

Наразі компанії по всьому світу організовують схеми роботи, офісне середовище, дизайн інтер’єру, персонал тощо, щоб найкраще відповідати життю в офісі після щеплень проти Covid-19.

Однак міжнародні дослідження показують, що роботодавці суттєво розділились у питанні, чи вакцинація повинна бути обов'язковою для швидкого повернення до роботи в офісі.

Більшість вважає, що вакцинація є хорошим рішенням для співробітників, але в той же час половина респондентів зазначає, що вони не вимагатимуть від своїх працівників щеплення.

 

Обов’язкові щепленя

Перед Різдвом засновник Facebook Марк Цукерберг сказав своїм 50 000 працівникам, що він не вважає необхідним вимагати щеплення від співробітників, щоб отримати доступ до офісів компанії. 

"Незалежно від того, коли вакцини стануть доступними, ми дали нашим співробітникам зелене світло для роботи дистанційно до липня 2021 року. Наші офіси залишатимуться закритими, і ми не очікуємо відкриття, поки вакцини не будуть широко доступні."

 

 



Сучасні дослідження показують, що роботодавці розділились на два табори щодо 
питання, чи повинна вакцинація проти Covid-19 бути обов'язковою для повернення до офісу.
                                                                                                                           Фото: iStock

 

 

Американська комісія з рівних можливостей для працевлаштування заявила у своєму керівництві, що американські компанії на законних підставах мають право вимагати вакцинувати працівників проти Covid-19 як частини трудових відносин. 

"Якщо ви, як працівник, виступаєте проти вимог роботодавця щодо вакцинації, вас можуть звільнити на законних підставах", - підкреслює професор Колумбійського університету Холлі Хелстром. 

 

Юридичне зобов'язання

Згідно з недавнім опитуванням 750 керівників підприємств з Ірландії та Великобританії, 40% заявили, що готові звільнити працівника, якщо той відмовиться вакцинуватися від Covid-19. 

Дослідження британської ІТ компанії HRLocker показало, що приблизно 25% генеральних директорів, КРО, керівники та директори з управління персоналом планують зробити вакцинацію обов'язковою для повернення їх співробітників на робоче місце.

 

 



У більшості країн ЄС роботодавці не повинні звільняти своїх працівників через 
відсутність свідоцтва про щеплення до тих пір, поки не існує жодних юридичних зобов'язань.

 

 

У більшості країн ЄС роботодавці не мають змоги звільняти працівників через відсутність сертифікату про щеплення, доки не існує національної законодавчої вимоги щодо вакцинації. 

Крім того, за відсутності законодавчих зобов'язань роботодавці не мають права вимагати від своїх працівників інформацію щодо їх статусу вакцинації.

Ви не зобов'язані відповідати на запитання роботодавця про ваш статус вакцинації проти Covid-19, але роботодавці можуть пропонувати співробітникам стимули для проходження вакцинації такі, як бонус, додатковий вихідний і т. Д..  

 

Паспорт вакцинації

У січні ЄС вирішив відтермінувати пропозицію кількох країн обговорити загальноєвропейський паспорт вакцинації, який, крім іншого, дозволить знову подорожувати, коли ви отримаєте два щеплення.  

Тим не менше, низка країн, що також є членами ЄС, в даний час проектують та розробляють майбутній цифровий паспорт вакцинації, щоб полегшити та оживити ділове життя та подорожі для задоволення.    

 


 



В даний час кілька країн розробляють цифровий паспорт вакцинації щоб
полегшити та оживити ділове життя та подорожі.

 

Наприклад, уряд Данії запускає цифровий паспорт вакцинації у співпраці з департаментами бізнесу та культури, націлених на більше, ніж просто подорожі, намагаючись відкрити Данію для подорожуючих.

"Для нас надзвичайно важливо мати змогу перезапустити датське суспільство, щоб компанії могли повернутись до роботи", - пояснив виконуючий обов'язки міністра фінансів Данії Мортен Бодсков на прес-конференції в лютому.

 

 

Read more:
Forbes.com: Will your boss require you to get a covid-19 vaccine
Cnet.com: Your employer can require you get a covid-19 vaccine
Siliconrepublic.com: One in four firms want to make Covid vaccine mandatory
Chicagotribune.com: The vaccines move back-to-the-office plans closer to reality 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ми співпрацюємо
  • Лого партнера MatchOffice
  • Лого партнера MatchOffice