4-day workweeks seem to be the next must-have for your office

4-day workweeks seem to be the next must-have for your office

29
серп.
2023
Steen Uno
Працювати менше годин на тиждень і зберігати той самий рівень продуктивності та заробітної плати можливо, згідно з результатами випробувань декількох компаній, що працюють за 4-денним робочим тижнем, який, схоже, стає новим головним пріоритетом для офісних працівників.
29
серп.
2023
Steen Uno




Пандемія проклала шлях для нещодавно запроваджених на ринку праці гібридних моделей роботи, і зараз здійснюються наступні кроки до подальшої гнучкості робочого тижня.

Все більше компаній по всьому світу не лише тестують, але й вже впроваджують 4-денний робочий тиждень за моделлю 100:80:100: Повна заробітна плата за 80% колишнього робочого часу і 100% продуктивність.

Стратегія полягає в тому, щоб зміцнити психічне здоров'я працівників, захистити продуктивність компанії та підтримати триденні вихідні, щоб працівники могли розслабитися, відновитися та набратися сил для нового, ефективного робочого тижня.

Після успішного шестимісячного випробування у 2022 році в Англії, в якому взяли участь 61 компанія та 2900 працівників, 56 компаній вирішили повністю перейти на скорочений робочий тиждень.

 

Вища залученість

Перший в Англії банк, що працює за допомогою мобільних додатків, Atom Bank, був одним із перших, хто запровадив і запропонував постійний 4-денний робочий тиждень для своїх близько 500 співробітників.

"Ми скоротили робочий тиждень кожного працівника на 3,5 години, зберігши при цьому його зарплату незмінною. Ми підрахували, що ця інвестиція становитиме близько 9% витрат на кожного працівника", - підсумовує генеральний директор Атом Банку Марк Муллен.

 


  



Стратегія чотириденного робочого тижня полягає у підвищенні психічного 
здоров'я працівників, захисті продуктивності компанії та підтримці тривалого, т
рьохденного вихідного
працівників для відновлення та набору сил для нового ефективного тижня.     Фото: iStock.


 

"Ми не помітили відчутного зниження нашої продуктивності. Я не думаю, що працівники стали ледачими, але менша тривалість робочого тижня спонукає більшість людей бути більш ефективними у виконанні складних завдань.

Відтоді ми спостерігаємо скорочення штату та зменшення витрат на підбір персоналу, зменшення кількості невиходів на роботу через хворобу та більшу зацікавленість у нашому бренді. Ми також зафіксували підвищення продуктивності, прибутковості та задоволеності клієнтів".

 

Підвищення ефективності

Кілька досліджень показують, що переконлива частка офісних працівників готова виконати свій тижневий графік за чотири, а не за п'ять робочих днів.

Глобальні опитування сходяться на думці, що приблизно 80-90% опитаних працівників підтримують 4-денний робочий тиждень за умови, що вони збережуть свою поточну зарплату, якщо і коли їхній робочий графік буде скориговано.

 

 

 



Переконлива частина офісних працівників буде готова виконати свій тижневий 
графік протягом чотирьох, а не п'яти робочих днів, за умови, що вони збережуть 
свою поточну зарплату при коригуванні робочого графіка.

 

Примітно, що багато компаній повідомляють, що після завершення випробувального терміну часто спостерігається значне підвищення продуктивності праці, а також підвищення рівня добробуту та задоволеності працівників.

Серед недоліків - те, що не всі національні законодавства про працю дозволяють працівникам з 40-годинним робочим тижнем перейти на роботу, наприклад, чотири дні по 10 робочих годин. 

 

Тенденція поширюється

Бельгія стала першою країною в Європі, яка законодавчо закріпила чотириденний робочий тиждень. У лютому 2022 року бельгійські працівники вибороли право відпрацювати повний робочий тиждень за чотири дні без втрати зарплати.

Після успіху інших експериментальних програм на континенті, Португалія нещодавно зважилася на такий крок і приєдналася до зростаючого списку країн, які експериментують з чотириденним робочим тижнем.

 


  



В цілому, 4-денний робочий тиждень повільно, але впевнено набирає обертів по 
всьому світу, але чи остаточно уряди приймуть цю ідею, ще належить з'ясувати.

 


У Шотландії урядовий судовий процес має розпочатися у 2023 році, тоді як уряд Уельсу розглядає можливість скорочення робочого часу на 20% без жодних втрат у компенсації.

У Німеччині, де середня тривалість робочого тижня становить 34,2 години, - одна з найкоротших у Європі. Проте німецькі профспілки закликають до подальшого скорочення робочого часу.

Загалом, 4-денний робочий тиждень, здається, повільно, але впевнено набирає обертів у всьому світі, але чи остаточно уряди приймуть цю ідею, ще належить з'ясувати.●

 

 

Читати далі:
Entrepreneur.com: A 4-day work week could benefit employees
Washingtonpost.com: My company introduced a 4-day workweek.
Allwork.space: How the rise of 4-day work weeks could reshape the coworking industry
Euronews.com: 4-day week - which countries have embraced it, how is it going so far?

 

 

 

 

 

 

 

Ми співпрацюємо
  • Лого партнера MatchOffice
  • Лого партнера MatchOffice