Робоча тенденція 2023: працівники, прагнуть повернутися, працювати та процвітати у своїх офісах знову

Робоча тенденція 2023: працівники, прагнуть повернутися, працювати та процвітати у своїх офісах знову

28
лют.
2023
Steen Uno
У постковідному 2022 році співробітники почали масово повертатися в офіси. У 2023 році офісні працівники почнуть жадати нормалізації свого трудового життя та згуртованості з колегами.
28
лют.
2023
Steen Uno




Робота вдома та гібридна робота були й залишаються нормальними, але в 2023 році офісні працівники почнуть дедалі більше сумувати за своїм колишнім робочим життям у фізичних офісах і соціальною взаємодією з колегами.

Експерти з ринку праці та способу життя прогнозують, що у 2023 році фізичне офісне середовище відіграватиме все більш привабливу та центральну роль у нових варіантах гібридних робочих процесів компаній.

Цей рух посилюватиметься, оскільки роботодавці продовжуватимуть пріорітезувати якість своїх робочих місць і приміщень, щоб зробити їх ще більш привабливими для своїх працівників.

Передбачається, що до 2023 року заходи щодо створення веселого, інклюзивного та складного соціального середовища та середовища для співпраці, яке працівники не можуть легко створити вдома, будуть доповнені новітніми технологіями та низкою нових, неочікуваних переваг.

 

Зсув парадигми

Однак, у той же час, нове опитування 2000 американських офісних працівників консалтингової фірми Gensler привертає певну увагу, зазначивши зосередження на своїй роботі, як найважливішу причину для повернення в офіс.  

"Офісних працівників зараз менше турбує спілкування та співпраця, ніж під час пандемії. Тепер вони в першу чергу думають: «Як я можу виконувати свою роботу ефективно та компетентно»?" – каже керівник відділу досліджень Gensler Джанет Пог Маклорін.

 

 


 



Згідно з американським дослідженням, зараз офісних працівників менше турбують
спілкування та співпраця, ніж під час ковіду. Тепер вони в першу чергу
хочуть зосередитися на своїх щоденних робочих завданнях.                                    Фото: iStock       
      

 

 

Вона вважає, що дані нового опитування Gensler можуть свідчити про поточну або неминучу зміну парадигми серед офісних працівників у ширшому плані.

"Наше дослідження показує, що працівники їздять на робоче місце в офісі, тому що вони надають перевагу оточенню для ефективної індивідуальної та командної роботи. Вони хочуть, перш за все, виконувати свою роботу," – підсумовує Маклорен.

 

Перевірка відстані

Згідно з опитуваннями McKinsey та Ipsos, у 2022 році 58% американських працівників інтелектуальної сфери могли вільно працювати вдома або віддалено принаймні один день на тиждень, а 38% взагалі не були зобов’язані бути в офісах роботодавця.

Гнучкість гібридної революції призвела до радісних глобальних звітів про підвищення рівня задоволеності роботою та підвищення продуктивності окремих офісних працівників, але у 2023 році на співробітників чекають випробування. 

 

 



У 2023 році офісним працівникам, які працюють віддалено або вдома, варто очікувати, що роботодавці
вимагатимуть більшої відповідності трудовій дисципліні фірми.

 

 

Оскільки працівники розкидані у всіх напрямках, компанії, ігноруючи постійні протести профспілок, захочуть посилити процеси моніторингу своїх співробітників, які працюють віддалено.

Більш інтелектуальні пристрої IoT і програмне забезпечення для відстеження, окрім загальної трудової дисципліни співробітників, забезпечуватимуть також дотримання правил охорони здоров’я компанії та використання необхідних перерв для розминок, тощо.

 

Скорочений робочий тиждень

2023 рік також може стати роком, коли глобальні ринки праці в більшому масштабі відкинуть давній наріжний камінь і близького партнера – п’ятиденний робочий тиждень.

У зв’язку з карантином через COVID минулого року компанії по всьому світу протестували нові гнучкі чотириденні тижні з переважно позитивними відповідями та хорошими обнадійливими результатами.

 


 



2023 також може стати роком, коли все більше офісних компаній задумаються
про запровадження чотириденного робочого тижня на постійній основі з однаковим обсягом роботи, зарплатою та
можливо скорочення робочого часу за рахунок невиробничої діяльності.

 

У британському опитуванні 86% опитаних компаній відповіли, що вони, швидше за все, розглянули б можливість постійного введення чотириденного робочого тижня - з тим же навантаженням, зарплатою і, можливо, робочим часом, скороченим за рахунок невиробничої діяльності.

Навіть якщо скорочення робочого тижня навряд чи стане обов’язковим у найближчому майбутньому, офісні працівники вже цього року можуть розраховувати на пошук можливостей роботи в компаніях, які готові запропонувати, а також надати цю гнучкість як стимул.    ●

 

 

Read more:
Workdesign.com: Employees excited about coming back to the office

Forbes.com: The new reason workers say they come to the office

Allwork.space: Future of work forecast - 5 trends for 2023
Justcoglobal.com: Workspace design and trends in 2023

 

 

 

 

 

 

Ми співпрацюємо
  • Лого партнера MatchOffice
  • Лого партнера MatchOffice