Універсальний офісний дизайн – або як всидіти на двох стільцях одразу

Універсальний офісний дизайн – або як всидіти на двох стільцях одразу

25
лют.
2020
Steen Uno
Гнучкі офіси, орієнтовані на рід діяльності працівників визначають майбутнє оформлення робочого простору. Незважаючи на це, дизайн чималої кількості гнучких офісів є непродуманим, та не дає працівникам можливості балансувати свою діяльність протягом дня, каже данський експерт з офісного дизайну.
25
лют.
2020
Steen Uno




"Усі ми, що займаємось здебільшого розумовою, а не фізичною працею, маємо дві основні потреби: потреба працювати в команді та на самоті. Для когось цей баланс складає 50 на 50, для інших – 20 на 80 (робота в колективі та на одинці) відповідно.

Проблема багатьох непродуманих великих просторів полягає в тому, що вони орієнтуються на два види діяльності одночасно, та найчастіше не мають необхідних зручностей. Лише коли ми почнемо брати до уваги види діяльності працівників протягом робочого дня, то зможемо розпочати розробляти дизайн офісу з усіма необхідними зручностями."

Експерт з офісного дизайну та CEO,  Lene Becker from LAIKA Room Design, надає підтримку компаніям в дизайні та меблюванні їх офісних приміщень та робочих просторів. 

Вона вважає, що компанії недостатньо турбуються про потреби своїх працівників щодо офісного простору, коли облаштовують новітні та сучасні робочі простори. 

 


Дизайн, що базується на видах діяльності

Дуже часто працівники мають індивідуальні робочі цикли, тому їх потреба в командній роботі та концентрації виникають несинхронно впродовж дня. 

"Коли компанія розпочинає свій шлях до облаштування робочого простору відповідно до видів діяльності працівників, буде дуже корисним зібрати статистику про те, як організація використовує існуючі зручності, через різні кількісні та якісні показники," каже Лена Беккер.   





Проблема непродуманого офісного простору полягає в тому, що він намагається 
поєднати непоєднуване – потребу працівників до командної та зосередженої 
індивідуальної роботи одночасно.                                                                         Фото: LAIKA Space Design 

 

"Якщо ми протягом деякого часу зосередимось на тому, чим займаємось впродовж робочого дня, то відкриємо для себе, як саме співвідносяться різні види наших занять. 

Нам знайомий підхід з різних харчових парадигм, що базується на записі  усього, що ми їмо. Але напротивагу дієтичним підходам, робота, орієнтована на види діяльності не прагне позбутись «пустих калорій», а навпаки, отримати їх якнайбільше. 

 

Розділені зони

Офісний дизайн, орієнтований на різні види діяльності, став обов’язковим для клмпаній усіх розмірів та галузей, що прагнуть оновити свої робочі простори. 

"Офісний дизайн повинен бути відображенням потреб нашого мозку, та спрощувати для нас пошук рішень," наголошує Лена Беккер.


 



"Займаючись офісним дизайном, компанії недостатньо зосереджені на тому, чим 
займаються їх працівники," каже данський експерт з офісного дизайну
 Lene Becker, LAIKA Space Design.

 

"Різні зони для різних занять," – це заклик компанії LAIKA до компаній, що вирішили оновити та урізноманітнити свій робочий простір, роблячи дизайн орієнтованим на види діяльності працівників:

Розсадіть працівників в залежності від того, люблять вони комунікувати чи ні, облаштуйте переговорні кімнати для неформальних мітингів, надихаючі зони для брейнштормінгу, переговорні кімнати з яскравішим дизайном для більших презентацій, та тихі зони для зосередження.

 


Різноманіття та хороше самопочуття

"Цікавість є необхідним елементом сучасного робочого дня та робочого простору, атакож важливим фактором, що дозволяє отримати задоволення від роботи. Як окремий працівник, так і ціла організація, можуть чимало почерпнути від відкритого підходу до роботи, та того, що задовільнить наші людські потреби:

Спільнота, співпраця, гра, спокій, почуття ефективності – це якості, притаманні добре продуманому робочому простору, з різноманітними зонами для усіляких щоденних занять," підкреслює Лена Беккер.  

 


Різні простори для різних занять – заклик компанії LAIKA до компаній, що вирішили
оновити та урізноманітнити свій робочий простір, роблячи дизайн орієнтованим 
види діяльності працівників.

 

Оскільки ми, як людські істоти, прагнемо різноманіття, наш мозок має постійну потребу в різних видах діяльності, щоб підтримувати енергійність впродовж робочого дня на оптимальному рівні. 

"Це ставить високі вимоги до дизайнів робочого простору, орієнтованого на види діяльності, а також до різноманітних зручностей, які б відповідали щоденним потребам працівників,"Lene Becker adds.  ● 

 

 

Читати далі:
Laika-rumdesign.dk: Well thought-through space planning and workplace design
Officesnapshots.com: Activity-based office workplaces and designs

Cowrks.com: Types of Active Spaces You Need to Work at Your Productive Best
Robinpowered.com: The Ultimate Checklist for Adopting a Flexible Work Environment

 





 

 

 

 

 

 

Ми співпрацюємо
  • Лого партнера MatchOffice
  • Лого партнера MatchOffice