Здорові та гнучкі офісні рішення здійснюють блискучий прорив

Здорові та гнучкі офісні рішення здійснюють блискучий прорив

01
вер.
2020
Steen Uno
Цьогорічний глобальний карантин відновив інтерес до здорових офісних рішень, просторів, дизайну та декору. За оцінками експертів, ринок комерційної нерухомості прямує в напрямку структурних змін до більшої гнучкості, здоров’я та гарного самопочуття.
01
вер.
2020
Steen Uno


Steen Uno

 

До 2010, гнучкі робочі простори, що орієнтовані на вид діяльності, здобували все більше шанувальників, користувачів, та площі по всьому світу. 

Нещодавно, коронавірусна криза продемонструвала, як ламаються функціональні шаблони робочих місць в офісах. Як міняється стиль роботи, та як разом з ним мають мінятись робочі простори. 

Впродовж глобального карантину, домашні робочі місця здобули всесвітнє визнання, та здійснили значний прорив, як повноцінна альтернатива офісу. 

В той же час, пандемія пролила світло на відкритий простір, як небезпечний осередок, та неприйнятне рішення для здорових та безпечних офісних просторів майбутнього.


Гнучкість

"Швидше за все, ми спостерігатимемо довготривалий вплив коронавірусу на те, як ми користуватимемось нашими офісами в майбутньому. Замість того, щоб орендувати один великий головний офіс, великі компанії та організації надаватимуть пріорітет оренді одного великого та кількох малих офісів неподалік домів їхніх працівників. 

Коронавірусна криза сприятиме збільшенню уваги до гнучкості, оскільки люди працюватимуть з дому ще деякий час. Одним з трендів, які підсилить пандемія, можуть стати гнучкі офіси," зазначає Петер Найман-Йоргенсен, CEO всесвітньої групи з розробки та будівництва Skanska.
 



Основною проблемою для офісних компаній є визначення оптимального користування
працівниками  можливістю працювати вдома в майбутньому.   Фото: iStock

 

Одним з головних викликів пост-карантинного періоду, з яким стикнуться тисячі компаній по всьому світу, буде визначення оптимального користування працівниками  можливістю працювати вдома в майбутньому.

Іншим викликом буде пріорітизація робочої площі, що займає компанія відповідно до її використання.

 


Робочі місця відповідно до виду занять

"Я вірю, що в кінці кінців, відкриті офіси відійдуть у минуле. Сьогодні люди звертають увагу на дизайнерські рішення, орієнтовані на вид діяльності. Вже до пандемії, ми працювали значно гнучкіше, та все частіше з дому – швидше за все, пандемія лише підштовхне цей тренд. 

Цей сценарій може залишити чимало робочих місць пустими, що буде нерозумно і непрактично. Особливо, якщо в офісі відсутнє місце, де люди могли б провести мітинг," передбачає данська архітекторка – партнер  PLH Architects, Полетт Крістоферсен.


 



Експерти вважають, що коронавірус лише підштовхне тенденцію 
 до офісних рішень, що орієнтовані на види діяльності працівників. Фото: WeWork  

 

 

Вона вважає, що що коронавірус лише підштовхне тенденцію до офісних рішень, що орієнтовані на види діяльності працівників.

"Загалом, необхідно знайти правильний баланс для кожної окремої компанії. Якщо у вас в пріорітеті обмін досвідом у відкритому просторі, або ж вища продуктивність, якої можна досягти в спокійному робочому просторі," підкреслює Полетт Крістоферсен.


Нові рекомендації щодо охорони здоров’я

Однак, здоров’я та благополуччя працівників - якість повітря, чистота, природне освітлення, особистий простір - з часом будуть в ріорітеті та визначатимуть використання та інтер’єр офісного середовища компаній..

Після відкриття, багато операторів вже скасувало послугу вільних робочих місць, з метою оптимізації безпеки працівників, а також їх  спихологічного здоров’я.

 


 



Індустрія офісного дизайну прямує до нового етапу розвитку, де охорона здоров'я отримає 
найбільшу увагу та найвищий пріоритет у майбутньому, на думку 
американських експертів з дизайну інтер’єру.  

 

 "Так само, як в офісному дизайні настала ера приватних кабінок, та відкритих офісів, зараз настає епоха зосередження на охороні здоров’я," передбачає американський експерт з дизайну Клейтон Вітман з CallisonRTKL. 

"Першим кроком буде операційний зсув. Люди тепер більш свідомі щодо свого здоров'я та благополуччя і хочуть, щоб це відображало їхнє робоче місце. Зараз ми вимагаємо, щоб наше робоче середовище відображало високі стандарти охорони здоров'я.

Подібно до того, як LEED став загальновизнаною найкращою практикою дизайну, так і дизайн WELL в майбутньому стане таким же важливим. Тож керівництво буде впроваджувати нові рекомендації щодо охорони здоров’яу всіх адміністративних будівлях, оскільки це сприяє здоровому середовищу для орендарів та навколишньої громади."● 

 

 

Читати більше:
Mckinsey.com: Reimagining the office and work life after COVID-19
Workdesign.com: A Look Into The Workplace Post-COVID-19: The Anti-Office
Propertyweek.com: Post-Covid workspace design must enhance wellbeing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ми співпрацюємо
  • Лого партнера MatchOffice
  • Лого партнера MatchOffice