Перехідний період для офісного ринку: Компанії в погоні за новою гнучкістю та зручним розташуванням

Перехідний період для офісного ринку: Компанії в погоні за новою гнучкістю та зручним розташуванням

16
груд.
2020
Steen Uno
Коронавірусна криза сповільнила попит на гнучкі офіси. Зараз компанії міняють свої офіси на менші та більш гнучкі варіанти, а також локації подалі від центру міста, показує опитування клієнтів MatchOffice Client Survey 2020.
16
груд.
2020
Steen Uno


Steen Uno

Пандемія Covid-19 спричинила глобальний прорив можливостей для офісних працівників виконувати роботу з дому і як результат, зменшила потреби компаній у великих офісних приміщеннях.

Ринковий попит на офісні приміщення шалено зменшився впродовж коронавірусної кризи, в деяких регіонах навіть став практично рівний нулю, зазначають кілька опитувань в сфері комерційної нерухомості.

Впродовж 2020, робота з дому не лише спричинила революційні зміни в процесі роботи та вигляді робочого дня працівників по всьому світу, але розклала бомби сповільненої дії на ринку комерційної нерухомості в більшості країн. 

Згідно з новим опитуванням клієнтів  MatchOffice Client Survey 2020, лише 16% респондентів працювали зі своїх офісів та коворкінгів впродовж локдауну. 

 

Зниження оренди

Щорічне дослідження, що базується на опитуванні 1,000 офісних менеджерів в 23 європейських країнах також показує значне погіршення ситуації на ринку. 

"Наше опитування показує, що показники оренди офісів впродовж пандемії впали більше ніж на половину, а оренда коворкінгів опустилась до менш як треті свого минулорічного рівня," зазначає СЕО компанії MatchOffice, Джейкоб Дальхофф. 

 

 

 



Усмішка застигла на обличчях десяти тисяч офісних компаній, які через 
коронавірус пустують, а працівники тепер роблять свою роботу з дому.       Фото: iStock

 

 

"В ці непрості часи, багато компаній боряться за виживання, припиняючи свої договори оренди в той час. Як їх працівники виконують свою роботу з дому. Інші компанії переїжджають до менших офісів та вибирають більш гнучкі контракти."

Згідно з аналізом, проведеним в опитуванні клієнтів MatchOffice Client Survey 2020 лише одна п’ята опитаних офіс менеджерів повністю задоволені кількістю орендарів на даний момент.

 

Новий тренд

"35% наших респондентів мають намір припинити або переглянути умови своїх договорів оренди, в той час як інші 44% шукають шляхи вирішення ситуації," коментує Джейкоб Дальхофф.

Подібне дослідження підтверджує, що коронавірусна криза призвела до непростих часів на ринку комерційної нерухомості, змушуючи компанії звільнити свої теперішні офіси в пошуках більш гнучких рішень.

 

 



Показники оренди офісного простору в Європі впродовж 2020 становили 
менш ніж половну від минулорічних до того, як почалась пандемія. 
                                                                                Графік: MatchOffice Client Survey 2020  

 

Окрім переходу на менші та більш гнучкі офісні рішення, на ринку прослідковується тенденція, що компанії перестають винаймати локації в центрі міста та надають перевагу офісам в спальних районах, неподалік домів своїх підлеглих. 

"Цей новий тренд набуває популярності в американських, а також, деяких європейських містах. Проте, я вважаю, що цей рух поширюватиметься далі та охопить й інші ринки," каже голова компанії MatchOffice.

 

Віртуальний бум

Також, глобальний локдаун викликав нагальний попит на віртуальні офіси і технологічно оснащені переговорні кімнати, зазначає опитування MatchOffice Client Survey 2020.

Цілих 32% респондентів (10% в 2019) цього року користувалиь сервісом віртуального офісу, в той час, як 23% (4% минулого року) винаймали переговорну кімнату.  


 



"35% респондентів мають намір припинити або переглянути умови своїх 
договорів оренди, в той час як інші 44% шукають шляхи вирішення ситуації," 
коментує СЕО компанії MatchOffice, Джейкоб Дальхофф.

 

"Завдяки ексклюзивній адресі, компанії, що користуються послугами віртуального офісу, будуть виглядати ультрапрофесійними та надійними. Чимало орендодавців також дають можливість винайняти переговорну кімнату для мітингів, брейнштромінгу, тощо.

Цілком логічно, що віртуальні офіси та переговорні кімнати стали найпопулярнішими сервісами серед наших респондентів цього року," додає Джейкоб Дальхофф.  ●

 

 

 


MatchOffice Client Survey 2020



Read more:
MatchOffice COVID-19 Survey Report 2020
MatchOffice Client Survey 2019
MatchOffice Client Survey 2018
Allwork.space: The future of the UK flex office sector
Startupsmagazine.co.uk: A third of businesses plan to downsize city centre offices 

 

 

 

 

 

 

Ми співпрацюємо
  • Лого партнера MatchOffice
  • Лого партнера MatchOffice