Ремобілізація офісних операторів: коронавірус змінює робочі процеси назавжди

Ремобілізація офісних операторів: коронавірус змінює робочі процеси назавжди

16
черв.
2021
Steen Uno
Світові офісні оператори усвідомлюють, що пандемія Covid-19 змінила робочий процес в офісі назавжди. Згідно з дослідженням MatchOffice Industry Survey 21, надзвичайні рішення компаній протягом минулого року перетворились на нову практику роботи.
16
черв.
2021
Steen Uno




Ринки офісної нерухомості по всьому світу ремобілізуються після драматичного року, який, крім значних фінансових збитків, повністю змінив засади доходів орендодавців в майбутньому.

Зараз офісні компанії у всьому світі з обережністю відкриваються, але орендодавці з нетерпінням очікують побачити, в якій кількості працівники повертатимуться до офісного середовища, будучи звичними до роботи з дому впродовж останніх 16 місяців.  

четверо з п’яти операторів наголошують, що пандемія внесла настільки радикальні зміни в робочі процеси орендарів, що це відобразилось на бізнесі та доходах..    

Таким чином, новий щорічний звіт, що базується на опитуванні 1.317 офісних операторів у 55 країнах, показує, що майже третина з них прогнозує значне зменшення попиту на оренду комерційної нерухомості в 2021 році.

 

Довгострокові наслідки

"Безперечно, значна частина змін в офісному середовищі, спричинених локдауном, буде довготривалою - деякі з них залишаться назавжди.

Однак багато орендодавців завбачливо користуються локдауном для оновлення дизайну своїх офісних приміщень, щоб бути готовими відповідати поточним змінам робочого процесу в офісі", - коментує генеральний директор MatchOffice Джейкоб Дальхофф.

 

 



Навіть якщо локдаун поступово послабиться, очікується, що деякі зміни
в робочих процесах залишаться надовго, а багато з них - назавжди.                         
                                                                                                             Фото: iStock

 

Пост-коронавірусний песимізм та тривога, все ще відчутні в новому щорічному опитуванні офісних операторів, проведеному MatchOffice. Таким чином, 60% респондентів кажуть, що вони очікують суттєвого зниження попиту в 2021 році.     

Зокрема, оператори в даний час стурбовані тим, що нещодавно укладені договори оренди стають значно коротшими, і ця зміна досить швидко вплине на їхні фінанси.  

 

Невідомий фактор

"Крім того, досі ніхто не знає, наскільки офісні працівники в кінцевому результаті будуть працювати вдома після пандемії. Це все ще невідомий фактор", - підкреслює Джейкоб Дальхофф.

"Якщо 5-7%, які, за оцінками, працювали вдома до кризи Covid-19 подвояться до 10-15%, це може мати серйозні наслідки для операторів. Якщо ще більше офісних працівників продовжуватимуть працювати вдома, проблеми посиляться".

  


 



Згідно з новим опитуванням MatchOffice Industry 2021, коронавірус змінив
робочі процеси практично у всіх офісних компаніях - половина зазнала 
значних змін, ще 20% - радикальних.                                        Графік MatchOffice

 

 

Згідно з нещодавнім аналізом компанії X-Chair, провідного на ринку виробника ергономічних офісних стільців, близько 85% з 2500 офісних службовців в США все ще працюють вдома: 61,4% на постійній основі, 23,4% частково і лише 15,2% повернулися в офіс на повний робочий день.

У наступні літні місяці 41,4% роботодавців впровадять гібридні моделі роботи, тоді як для 36,9% робота з дому стане новою нормою. Офісне середовище неодмінно і назавжди змінило характер, підсумовує дослідження. 

 

Новоявлений оптимізм 

Міжнародні офісні оператори, які брали участь в опитуванні  MatchOffice Industry Survey 2021 схоже, висловлюють більшу стурбованість ринковими результатами за 2021 рік, ніж аналогічними результатами минулого року, невдовзі після спалаху Covid-19.

Таким чином, 68,6% з них повідомляють про значно нижчий попит в 2021 році - водночас у 2020 році цей відсоток становив лише 42.

 


"Зі світовою популяризацією вакцин проти ковіду, та появою нових 
гібридних моделей роботи, з'явиться надія на відродження попиту на 
гнучкі офіси," каже CEO компанії MatchOffice, Джейкоб Дальхофф.

 

З іншого боку, коли йдеться про можливість посилення попиту впродовж наступних шести місяців, оператори звучать оптимістично: 65% очікують значного збільшення кількості орендарів, порівняно з лише 2% минулого року.

Отже, 45,2% європейських офісних операторів з нетерпінням чекають, та прогнозують зростання орендної плати в другій половині 2021 року. З іншого боку, така ж кількість погоджується, що цьогоріч на них чекають коротші договори оренди.

 

Знову стати на ноги

"У ці все ще непередбачувані часи, орендарі шукають гнучкості та можливості замінити свій теперішній офіс на новий за короткостроковими контрактами.

Однак у цілому ми бачимо тенденцію до позитивних перспектив серед наших респондентів. Завдяки глобальному впровадженню вакцин проти Covid-19 та впровадженню нових гібридних моделей роботи, з'явиться надія на відродження індустрії гнучких офісів", - говорить генеральний директор MatchOffice Джейкоб Дальхофф. ●

 

 

Read the MatchOffice Industry Survey 2021

                                                                                                                  

 

Read more:
MatchOffice Industry Survey 2020
MatchOffice Industry Survey 2019
MatchOffice Survey Report 2018
MatchOffice Survey Report 2017
MatchOffice Survey Report 2016

 

 

Ми співпрацюємо
  • Лого партнера MatchOffice
  • Лого партнера MatchOffice