Чотириденний тиждень в офісі може підвищити рівень продуктивності та задоволення від роботи

Чотириденний тиждень в офісі може підвищити рівень продуктивності та задоволення від роботи

06
груд.
2022
Steen Uno
На додачу до історії з COVID-19, офісні компанії та співробітники продовжують орієнтуватися – після експериментів із багатообіцяючими результатами – на 4-денний робочий тиждень, який, за прогнозами HR-експертів, може стати нормою до 2030 року..
06
груд.
2022
Steen Uno



Скорочений до чотирьох днів робочий тиждень, швидше за все, може розвинутися і стати новою нормою на ринку праці протягом наступних десяти років.

Так вважають міжнародні експерти з підбору персоналу після випробувань із хорошими результатами, які – після карантину через COVID-19 – були проведені на робочих місцях по всьому світу..

"Скорочений робочий тиждень означає набагато більше часу для вашої родини, покращення та оптимізації вашого психічного та фізичного здоров’я," погоджуються більшість експертів.

"Додатковий день для «життя» означає, що ви з більшою ймовірністю будете відпочивати, займатися спортом, записуватися на прийом до лікаря, насолоджуватися життям на свіжому повітрі, створювати сім’ю, гратися з дітьми та піклуватися про літніх, не платячи за це зарплатнею чи кар'єрою." 

 

Перспективні випробування

У червні 70 британських компаній розпочали шестимісячний пілотний проект, у якому понад 3300 співробітників працюють за моделлю 100:80:100: повна оплата за 80% робочого часу, але зобов’язання забезпечити 100% продуктивність.  

У середині випробувального періоду 88% компаній-респондентів повідомили, що вони дуже задоволені розробкою, і практично всі заявили про свій намір продовжувати роботу в цей спосіб, коли випробування закінчиться.

 





Додатковий день для «життя» означає, що ви з більшою ймовірністю відпочинете, 
потренуєтеся, заплануєте відвідування лікаря, насолодитесь життям на свіжому 
повітрі, риділите час сім'ї та дітям без необхідності платити за це зарплатою чи кар’єрою.   Фото: iStock


 

"Наразі випробування чотириденного робочого тижня було для нас надзвичайно успішним," зазначає англійська маркетингова компанія, що брала участь у випробовуванні.

"Наша продуктивність залишається на найвищому рівні, наші співробітники відчувають задоволення від повсякденного життя, а з точки зору бізнесу ми покращили фінансову діяльність не менше ніж на 44%.." 

 

Глобальний інтерес

У Бельгії парламент у вересні заклав камінь у основу майбутнього закону про свободу повного робочого тижня тривалістю чотири дні замість звичайних п’яти днів без втрати зарплати.

В Ісландії в 2015-17 роках серія експериментів зі скороченим робочим днем призвела до того, що сьогодні майже 90% працівників працюють за скороченим робочим часом або з іншими перевагами.  

 


 



Окрім підвищення добробуту співробітників, англійська маркетингова фірма зуміла
to increase productivity and improve finances by 44% in a trial of four-day weeks.   


 

Germany already practices one of the European labour market's shortest working weeks at an average of 34.2 hours, but 71% of all employees and many trade unions now require the statutory option to work just four days a week.

In 2019, Microsoft in Japan tested a four-day work week, where monthly productivity increased by 40%. Now, many companies are conducting similar trials to comply with government demands for improved work-life balance.  

In an American survey, three out of four employees (74%) say they would be able to do the same amount of work in four days and cite improved mental health and increased productivity as clear benefits of a shorter work week.


Get the boss on board

"It's most constructive and rewarding for busy employees' mental health and well-being if they can afford an extra day to take care of themselves and their privacy," the psychotherapist and corporate wellness expert Daryl Appleton says.

She encourages individual employees or groups at the workplace to get the employer or manager on board with the idea of testing the four-day week over an agreed period.

 
 



"Найбільш конструктивно та корисно для психічного здоров’я та добробуту зайнятих працівників
якби вони могли дозволити собі додатковий день, щоб подбати про себе та свою приватність,"
говорить психотерапевт і експерт із корпоративного здоров’я Деріл Епплтон. 


 

"Але перед цим ви повинні провести дослідження. Будьте різкими у своїх аргументах щодо того, що означає така спроба для вас і ваших колег. Будьте готові до всього, що маєте на увазі, тому що це може бути єдиний шанс, який ви коли-небудь отримаєте," зазначає Деріл Епплтон.

"Перш за все, ви повинні переконати свого начальника, що чотириденний робочий тиждень принесе користь компанії. Поговоріть про хороші результати в інших компаніях, схожих на вашу, і про те, як ваша пропозиція збільшить або утримає прибуток, скоротить витрати та підвищить продуктивність."   ● 

 

Читайте далі:
Computerworld.com: The four-day workweek works
Euronews.com: Which countries have embraced it and how’s it going so far
Forbes.com: Could the four-day workweek become the new global standard
Cnet.com: Interested in a 4-Day work week? 4 compelling reasons to pitch to your boss



 

 

 

 

 

 

Ми співпрацюємо
  • Лого партнера MatchOffice
  • Лого партнера MatchOffice