Чотириденний тиждень в офісі значно підвищує рівень продуктивності та задоволення від роботи

Чотириденний тиждень в офісі значно підвищує рівень продуктивності та задоволення від роботи

31
лип.
2024
Steen Uno
Після експериментів із багатообіцяючими результатами офісні компанії та їхні співробітники почали переорієнтовуватися на 4-денний робочий тиждень, який, за прогнозами HR-експертів, може стати нормою до 2030 року.
31
лип.
2024
Steen Uno



 

Швидше за все, протягом наступних десяти років робочий тиждень, скорочений до чотирьох днів, матиме всі шанси стати новою нормою на ринку праці.

Так вважають міжнародні експерти з підбору персоналу після проведення випробувань із хорошими результатами, які після карантину через COVID-19 відбулися на робочих місцях по всьому світу.

Переважна більшість експертів погоджується з тим, що скорочений робочий тиждень надасть працівникам набагато більше вільного часу для родини, покращить їхнє психічне та фізичне здоров’я.

"Додатковий день «для життя» означає, що ви з більшою ймовірністю будете відпочивати, займатися спортом, матимете змогу записатися на прийом до лікаря, насолоджуватися відпочинком на свіжому повітрі, подбати про сім’ю, гратися з дітьми та піклуватися про літніх, не заплативши за це кар'єрою чи зарплатнею."

Перспективні випробування

У червні 70 британських компаній розпочали шестимісячний пілотний проект, у якому понад 3300 співробітників працюють за моделлю 100:80:100: повна оплата за 80% робочого часу, але зобов’язання забезпечити 100% продуктивність. 

У середині випробувального періоду 88% компаній-респондентів повідомили, що вони дуже задоволені розробкою, і практично всі заявили про свій намір продовжувати роботу в цей спосіб, коли експеримент закінчиться.



Додатковий день «для життя» означає, що ви з більшою ймовірністю відпочинете,
потренуєтеся, заплануєте відвідування лікаря, насолодитесь життям на свіжому
повітрі, приділите час сім'ї та дітям без необхідності платити за це зарплатою чи кар’єрою.   Фото: iStock

 "Наразі випробування чотириденного робочого тижня було для нас надзвичайно успішним,"— зазначає англійська маркетингова компанія, що брала участь у випробовуванні. — "Наша продуктивність залишається на найвищому рівні, наші співробітники відчувають задоволення від повсякденного життя, а з точки зору бізнесу ми покращили фінансову діяльність не менше ніж на 44%."

Глобальний інтерес

У Бельгії парламент у вересні заклав основу майбутнього закону про свободу повного робочого тижня тривалістю чотири дні замість звичайних п’яти днів без втрати зарплати.

В Ісландії в 2015-17 роках серія експериментів зі скороченим робочим днем призвела до того, що сьогодні майже 90% працівників працюють за скороченим робочим часом або з іншими перевагами.

 



Окрім підвищення добробуту співробітників, англійська маркетингова фірма зуміла
підвищити продуктивність і покращити фінанси на 44% за чотириденний тиждень.

 

У Німеччині вже практикується один із найкоротших робочих тижнів на європейському ринку праці – в середньому 34,2 години, але 71% усіх працівників і більшість профспілок тепер вимагають законодавчої можливості працювати лише чотири дні на тиждень.

У 2019 році компанія Microsoft в Японії випробувала чотириденний робочий тиждень, в результаті чого місячна продуктивність зросла на 40%. Зараз багато компаній проводять подібні випробування, щоб покращити баланс між роботою та особистим життям.

Згідно з американським опитуванням, троє з чотирьох працівників (74%) стверджують, що зможуть виконати той самий обсяг роботи за чотири дні. Вони назвали покращення психічного здоров’я та підвищення продуктивності праці явними перевагами скорочення робочого тижня.

Залучайте керівника

«Для психічного здоров’я та благополуччя зайнятих працівників буде найбільш конструктивно й корисно, якщо вони зможуть дозволити собі додатковий день, щоб подбати про себе та свою приватність», — каже психотерапевт й експерт із корпоративного здоров’я Деріл Еплтон.

Вона заохочує окремих працівників або групи на робочому місці залучити роботодавця чи керівника до ідеї випробування чотириденного тижня протягом узгодженого періоду.
 



"Найбільш конструктивно й корисно для психічного здоров’я та добробуту зайнятих працівників,
якби вони могли дозволити собі додатковий день, щоб подбати про себе та свою приватність,"

говорить психотерапевт й експерт із корпоративного здоров’я Деріл Еплтон.

"Але перед цим ви повинні провести дослідження. Будьте конкретними у своїх аргументах щодо того, що означає така спроба для вас і ваших колег. Будьте готові до всього, що маєте на увазі, тому що це може бути єдиний шанс, який ви коли-небудь отримаєте,"— зазначає Деріл Еплтон. — "Перш за все, ви повинні переконати свого начальника, що чотириденний робочий тиждень принесе користь компанії. Поговоріть про хороші результати в інших компаніях, схожих на вашу, і про те, як ваша пропозиція збільшить або утримає прибуток, скоротить витрати та підвищить продуктивність." 

 

Читайте далі:
Computerworld.com: The four-day workweek works
Euronews.com: Which countries have embraced it and how’s it going so far
Forbes.com: Could the four-day workweek become the new global standard
Cnet.com: Interested in a 4-Day work week? 4 compelling reasons to pitch to your boss



 

 

 

 

 

 

Ми співпрацюємо
  • Лого партнера MatchOffice
  • Лого партнера MatchOffice