Половина найбільших світових компаній планує скоротити свої офісні площі

Половина найбільших світових компаній планує скоротити свої офісні площі

30
серп.
2023
Steen Uno
Наслідки гібридної робочої революції вже відчутні: Кожна друга велика світова компанія планує значно скоротити площу своїх офісів і фізичний робочий простір протягом наступних трьох років.
30
серп.
2023
Steen Uno




Як не крути, а математика тут ні до чого: Коли в офісі працює менше співробітників, водночас з'являється надлишковий простір, а отже, в довгостроковій перспективі - потреба в меншій кількості робочих місць та економія на оренді офісу.

Цього літа кілька досліджень, проведених у різних куточках світу, показали, що великі компанії у великій кількості протягом наступних 2-3 років планують суттєво скоротити свої потреби у фізичному просторі.     

Згідно з опитуванням 350 менеджерів з управління нерухомістю, половина найбільших компаній-респондентів, у яких працює понад 50 000 співробітників, очікують скорочення своїх глобальних портфелів на 10-20% вже найближчим часом.

Однак деякі з них підкреслюють, що це не обов'язково питання економії простору чи грошей, а радше пріоритетності нових сучасних офісних і робочих середовищ, які можуть краще відповідати їхнім новим гібридним робочим процесам співробітників.

Компанії наполегливо працюють над тим, щоб адаптуватися до ландшафту масштабних постковідних змін та розробок. Пошук балансу має вирішальне значення для визначення їхніх майбутніх потреб у робочому просторі", - так формулюють менеджери з комерційної нерухомості.

 

 



Приблизно через півтора року після останнього глобального локдауну, спричиненого ковідом,
практично всі великі міста США стикаються з кричущою кількістю порожніх офісів.
                                 
                                                                                          Фото: iStock

 


Приблизно через півтора року після останнього глобального локдауну через коронавірус майже всі великі міста США борються з рекордно високою кількістю порожніх офісних площ і приміщень, що лякає. 

Наразі найгірша ситуація в Сан-Франциско, де рівень вакантних офісних площ становить понад 26% - до пандемії він знижувався до 4%. У Нью-Джерсі рівень вакантності становить 25,8%, Х'юстоні - 25,6%, Далласі - 25,0% і Лос-Анджелесі - 24,1%.

Нью-Йорк і Мангеттен мають найбільшу кількість вільних офісних квадратних футів - майже 76 мільйонів, що відповідає рівню вакантності 16,1%.

 

Зниження

У Лондоні британська банківська група HSBC планує перенести свою глобальну штаб-квартиру з найдорожчого ділового району, Кенері-Уорф, до меншого офісного комплексу після закінчення терміну дії поточної оренди.

Раніше в Canary Wharf працювало майже 8 000 співробітників, але нові гібридні робочі процеси після пандемії значно скоротили їхню кількість. У всьому світі HSBC перебуває в процесі скорочення загальної площі своїх офісів на 40%.

 

 



У Лондоні банківська група HSBC планує перенести і скоротити свою штаб-квартиру
в ексклюзивному районі Кенері-Уорф, що пов'язано зі зменшенням кількості 
віддалених співробітників чи які працюють у фізичних офісних приміщеннях.

 

У Німеччині заповнюваність офісів у середньому впала з 61% до ковіду до 40%. У кількох великих німецьких компаніях рівень заповнюваності в першому кварталі 2023 року знизився до 25.

У Скандинавії заповнюваність офісів наразі становить близько 27%, у Франції - 41%, а в країнах Південної Європи - 47%, що пов'язано з тим, що компанії повністю перейшли на гібридні робочі процеси.

 

Тривожний звіт

Гібридні робочі процеси в бізнесі збільшують кількість офісних вакансій і знижують ціни на оренду до такого рівня, що, згідно з нещодавнім звітом McKinsey Global Institute, офісна нерухомість у світових містах ризикує втратити 800 мільярдів доларів до 2030 року.

"Падіння попиту на офісні приміщення змушує провайдерів знижувати орендні ставки. Це вже вразило кілька найбільших міст США з величезною силою та ефектом", - йдеться у звіті McKinsey.

 


 



Порожні офіси, розірвані договори оренди, збільшення вакантних площ, що призведе до падіння орендних ставок.
Вартість офісної нерухомості знижується, 
а інтерес інвесторів охолоджується, що може призвести до того, що
офісна нерухомість може стати дуже дорогою. Як зазначається у нещодавньому звіті McKinsey

 

 

"Минулого року орендні ставки на офісні приміщення в Сан-Франциско та Нью-Йорку знизилися на 28% та 22% порівняно з 2019 роком. За помірних обставин попит на офісні приміщення може знизитися на 13% до 2020 року - зростання відсоткових ставок може означати глибше падіння.

McKinsey пропонує девелоперам адаптуватися до зниження попиту на офісні приміщення, застосовуючи гібридний підхід, розробляючи офісні будівлі для гнучкого використання та будуючи офісні об'єкти, які легко адаптуються до різних цілей.  ● 

 

Читати далі:
Bnnbloomberg.ca: Half of large firms plan to cut office space
Refire-online.com: German office occupancy tumbles to 40%
Visualcapitalist.com: Visualizing 1 billion square feet of empty office space

Cnn.com: Working from home could wipe $800 billion from office values globally 

 

 

 

 

 

 

 

Ми співпрацюємо
  • Лого партнера MatchOffice
  • Лого партнера MatchOffice