НОВА функція! Прослухайте цю статтю як подкаст
Кілометри порожніх офісних площ — глобальні показники вакантності офісів б’ють нові рекорди. Наприкінці 2024 року середній рівень вакантності офісних приміщень у США становив майже 20%, а в Фініксі — шокуючі 33,4%.
Наслідки переходу компаній на дистанційну та гібридну роботу після пандемії стали очевидними: девелоперам усе складніше переобладнувати комерційні площі — наприклад, перетворювати їх на житло.
Сьогодні ж з’являється нове «зелене» рішення: вертикальне землеробство, що дозволяє трансформувати порожні офіси та ділянки у великі міські грядки.
Завдяки технології контрольованого середовища тепер на порожніх поверхах можна вирощувати продукти харчування — салат, капусту, огірки, зелень тощо — у місцях, де традиційне фермерство неможливе.
Дешевий ресайклінг
Хоча ланцюги постачання поступово відновилися після COVID-19, нові глобальні потрясіння — зміни клімату, геополітична нестабільність, страйки фермерів — знову зробили їх вразливими. Це змушує міста США, Канади, Австралії та інших країн шукати способи локального виробництва їжі.
![]() ![]() Великі, порожні офісні простори — ідеальні для вертикального фермерства. Модульні стелажі для вирощування легко монтуються та переміщуються, що дозволяє адаптувати зелене сільське господарство майже до будь-якого середовища. Фото: iStock |
Кілометри покинутих офісних площ сьогодні перетворюються на вертикальні міські ферми — оживаючи капустою, салатом, зеленню та багатьма іншими культурами.
«Жодному місту не подобаються порожні будівлі, які не приносять економічної користі. Якщо міські проєкти вертикального фермерства виявляться успішними, інші міста швидко підхоплять цю ідею», — вважає Воррен Сі, партнер з фінансування нерухомості в американській юридичній фірмі ArentFox Schiff.
Плюси й мінуси
Новий тип міського вирощування овочів у комерційних приміщеннях постачає свіжу продукцію місцевим жителям. Його вже визнано інноваційною та стійкою альтернативою традиційному сільському господарству.
Вертикальне землеробство значно скорочує потребу в транспорті, зменшуючи викиди CO₂. Завдяки новітнім технологіям витрати води знижуються на 90% у порівнянні з класичними методами вирощування.
Також така модель потребує менше площі, забезпечує стабільне виробництво і не залежить від погоди та клімату протягом усього року.
![]() ![]() Експерти впевнені: вертикальне фермерство має майбутнє. Цьому сприяє усунення поширених початкових помилок, розвиток циркулярної біоекономіки, вдосконалення технологій освітлення та зростаючий попит на сировину. |
Восени різке зростання цін на енергію та високі відсоткові ставки вплинули на роботу кількох великих вертикальних ферм у США — зокрема, Plenty Compton Farm у Каліфорнії та Bowery Farming у Нью-Йорку. Обидві наразі проходять реконструкцію.
Попри ці труднощі, експерти зберігають оптимізм щодо майбутнього вертикального фермерства. Їхня впевненість ґрунтується на накопиченому досвіді, прогресі в технологіях та намаганні знайти нові, ефективніші способи вирощування в умовах міста.
Вертикальне міське фермерство продовжуватиме проростати, розвиватися та перетворювати порожні офісні простори на живі зони, що живлять місцеві громади та змінюють наше уявлення про продовольче виробництво. ●
Читати далі:
Bbc.com: A new life for empty offices - growing kale and cucumbers
Optimistdaily.com: How vertical farming breathes new life into empty offices
Edengreen.com: Vertical farming - everything you should know about this innovation
Theconversation.com: 5 reasons why vertical farming is still the future despite failures