COVID-19 змушує компанії зменшувати свої робочі площі, скорочувати працівників та тривалість оренди

COVID-19 змушує компанії зменшувати свої робочі площі, скорочувати працівників та тривалість оренди

01
вер.
2020
Steen Uno
Світовий ринок гнучких офісів переживає складні часи, оскільки через кризу, спричинену коронавірусом, впав попит на офісні приміщення. Оператори опинились на межі виживання, а інвестори – в режимі очікування, підсумовує опитування MatchOffice COVID-19 Survey Report.
01
вер.
2020
Steen Uno


Steen Uno

 

Чотири з п’яти компаній в Європі, Азії та Північній Америці очікують, що наслідки COVID-19 беззаперечно матимуть вплив на їх умови співпраці в майбутньому.

Світова коронавірусна криза завдала шкоди трьом з чотирьох (73%) європейських компаній, і дев’ятьом з 10 (88%) азійських та північноамериканських підприємств.

Також, через пандемію сім з 10 європейських компаній змушені зменшувати свої робочі площі, в той час, як 58% азійських, 38% європейських, та 25% північноамериканських операторів скорочують свій персонал.

Такою сумною та невтішною є ситуація, згідно з новим дослідженням міжнародного порталу з оренди нерухомості, MatchOffice, COVID-19 Survey Report 2020, що фокусується на впливі кризи на сферу комерційної нерухомості.


Скорочення

"На даний момент, орендодавці та орендарі по всьому світу перебувають під тиском та намагаються скоротити видатки щоб пристосуватись до нових реалій та реорганізувати свої офісні приміщення та середовища щоб пристосуватись до нових вимог безпеки та охорони здоров’я.

Більшість наших респондентів визнають, що стикнулись з примусовими змінами та скороченням тривалості оренди. Через жахливі наслідки коронавірусної кризи, деякі з опитаних нами операторів також повинні проводити скорочення серед своїх працівників," коментує CEO компанії MatchOffice, Джейкоб Дальхофф.

 



Згідно з опитуванням MatchOffice COVID-19 Survey Report, сім з 10 європейських компаній 
зобов’язані зменшувати свій офісний ростір - більше, ніж кожен
третій оператор також очікує на скорочення персоналу.                                      
Фото: iStock

 

Згідно з нещодавнім опитуванням, що базується на серпневому звіті від 1,172 операторів в 53 країнах – світова коронавірусна криза змусила 42% північноамериканських, 52% європейських, та цілих 77% азійських операторів пристосовуватись та почати позитивно ставитись до роботи з дому.  

"Дослідження MatchOffice показало, що протягом фази повернення до режиму роботи, близько половини операторів в Європі, Азії, та Північній Америці почали позитивно ставитись до практики роботи з дому" каже Джейкоб Дальхофф.  

 


Припинення оренди

Подібні сучасні дослідження підтверджують, що пандемія вплинула на потреби багатьох орендарів стосовно офісів. Через дистанційну роботу чи фінансові труднощі, більшість орендарів, мабуть, ніколи не потребуватимуть так багато простору, як раніше. 

Згідно з британським дослідженням, за оцінками трьох четвертих з 500 керівників підприємств, через COVID-19, їх бізнес переміститься до меншого офісу протягом наступного року. Одна третя має плани переїхати до дешевшого офісу, і стільки ж вже розпочали пошук. 

 



Згідно з новим дослідженням MatchOffice, 75% європейських операторів оголошують, 
що пандемія впливатиме на їх умови оренди зараз та в майбутньому.             Графік: MatchOffice

 

Гігант азійського ринку комерційної нерухомості, інвестиційна компанія Morgan Stanley, прогнозує, що робота з дому протягом карантину, однозначно стала новою нормою ринку праці. 

Тому, азійські компанії стикнулись з тим, що 3-9% клієнтів припинили оренду, і тим самим заощадять 10-15% видатків впродовж наступних трьох років.

Очевидним рішенням проблеми може бути поділ робочих місць. Якщо всі офісні працівники працюватимуть з дому хоча б раз на тиждень, то потреби в офісному просторі скоротяться на 20%, оцінює Stanley Morgan. Якщо компанії знову знадобиться більше місця, спільний офіс чи коворкіг будуть оптимальним рішенням. 

 


Нова норма 

The MatchOffice COVID-19 Survey Report 2020 показує, як оператори та власники нерухомості по всьому світу перебувають в процесі реорганізації та адаптації своїх офісів до нових норм, умов, та вимог. 

Через коронавірус, шість з 10 європейських компаній встановлюють нову інфраструктуру, та розробляють нову структуру роботи працівників з дому. 

 



"Ринок гнучких офісів, безперечно, переживає непрості часи, де мінливі реалії створюватимуть тиск  
на більшість операторів, та змушуватимуть переглянути свої умови оренди," передбачає СЕО компанії MatchOffice, Джейкоб Дальхофф.
   

 

"На щастя, дуже багато світових компаній почали працювати знову. Наше опитування на тему COVID-19 відзначає, що прорив дистанційної роботи зменшує потребу компаній в офісному просторі та породжує вимоги максимальної гнучкості до комерційної нерухомості.


Ринок комерційної нерухомості, безперечно, переживає нелегкі часи. Мінливі реалії створюють значний тиск на багатьох операторів здебільшого, мабуть, в плані перегляду умов оренди та зменшення офісних зон та площ," передбачає СЕО компанії MatchOffice, Джейкоб Дальхофф.  ●

 

 

Читати the MatchOffice COVID-19 Survey Report 2020


                                                                                                                  

 

Читати більше:
Jdsupra.com: How the Pandemic Will Change Office Leases
Kalkinemedia.com/uk: Business Leaders Predict Office Downsizing
Personneltoday.com: Office rents tumble as leading firms back homeworking
Uk.finance.yahoo.com: 73% of UK business leaders predict office downsizing in the coming year

 

 

 

 
Ми співпрацюємо
  • Лого партнера MatchOffice
  • Лого партнера MatchOffice