Офісні оператори по всьому світу збиті з ніг кризою COVID-19

Офісні оператори по всьому світу збиті з ніг кризою COVID-19

03
черв.
2020
Steen Uno
Троє з чотирьох орендодавців по всьому світу зазнали значного негативного впливу – дехто з них був просто приголомшений масштабами світової кризи, спричиненої COVID-19. Лише деяким операторам на ринку вдалося уникнути впливу кризи, повідомляє нове опитування MatchOffice Industry Survey 2020.
03
черв.
2020
Steen Uno


Steen Uno

 

Комерційна нерухомість зазнала карколомного впливу пандемією COVID-19, через яку робота в сфері комерційної оренди була заморожена або припинена по всьому світу, починаючи з перших днів березня. 

Різко запроваджені комендантська година, заборона збиратися групами, та вимога дистанціюватися, тощо, які з першого дня вибили з колії тисячі офісів та коворкінгів та позбавили орендарів платоспроможності, боляче вдарили, та створили значні труднощі для багатьох операторів. 

74% опитаних гнучких офісів та коворкінгів повідомили MatchOffice Industry Survey 2020, що їх бізнес зазнав значних збитків від кризи, спричиненої коронавірусом. 25% зазнали шкоди меншою мірою.

Цей новий щорічний звіт, що базується на даних від 1,472 операторів гнучких офісів з 58 країн, показує, що в середньому один лише відсоток операторів в Данії, точніше 0.1 – операторів гнучких офісів оцінюють, що не зазнали шкоди від кризи.    

 

Цунамі

"Боляче спостерігати за руйнівним ефектом, який несе це цунамі: оскільки орендарі не в змозі виплачувати щомісячну оренду, орендодавці не можуть виплачувати свої іпотечні кредити. З падінням доходу, падає майнова цінність офісів, що в свою чергу затягує кредити.

Падіння може спричинити до того, що багато інвесторів, які вклали гроші в нерухомість, яка зазнала сильного негативного впливу, просто продадуть її з тих чи інших причин," коментує CEO компанії MatchOffice, Джейкоб Дальхофф. 

 

 



Офіси та коворкінги по всьому світу пустують – через кризу COVID-19 тисячі орендарів неспроможні

виплачувати щомісячну оренду, що в свою чергу боляче вдарило по тисячам операторів по всьому світу.            

 

Згідно з опитуванням MatchOffice, міжнародні оператори комерційної нерухомості почуваються різною мірою перевантаженими через кризу. Оператори в Швеції (33.5%), Азії (36.1%), та Іспанії (48.3%) зазнали найбільшого удару та є під загрозою.  

"За нашими оцінками 40% орендарів в Нью Йорку були неспроможними виплачувати оренду за квітень. Багато з них занепокоєні, що ставки будуть ще вищими з травня, що потягне за собою численні виселення та банкрутство, додає Джейкоб Дальхофф.

 

Зміни попереду

Кілька інших нових досліджень, що також зосереджуються на міжнародному ринку комерційної нерухомості застерігають про серйозні глобальні наслідки, що чекають на нас по закінченні карантину. Меседж є чітким:

Після жорсткого економічного спаду впродовж двох кварталів, оператори переживають складний перехід. А той факт, що багато офісних працівників продовжуватимуть працювати з дому, має змінити їх вектор на менші офісні одиниці та збільшення кількості приватного робочого простору.     

 



Згідно з MatchOffice Industry Survey 2020, 74% опитаних гнучких офісів на коворкінгів повідомили, що їх бізнес зазнав значного впливу кризи через коронавірус.

  

За оцінками брокерів по всьому світу, невдовзі коворкінги відчуватимуть на собі тиск. Напротивагу, офіси до 300 кв.м. можуть бути у виграші, оскільки більшість орендарів прагнуть забезпечити гігієну та безпеку свого приватного простору, а не ділити його з іншими людьми. 

До COVID-19, коворкінгами здебільшого користувалися невеликі компанії. Але зараз нові вимоги щодо соціального дистанціювання загрожують піддати їх величезному тиску, та змінити сприйняття офісними працівниками своєї роботи.

Не всі постійно зможуть працювати вдома в однаковій мірі. Багато з них, швидше за все, віддадуть перевагу роботі у своїх приватних офісних приміщеннях, а не роботі в коворкінг-просторі разом з іншими людьми, йдеться в дослідженні.

 

Песимізм на ринку 

Оператори, що взяли участь в опитуванні MatchOffice Industry Survey 2020, перед поступовим відкриттям, висловили занепокоєння та песимізм стосовно ситуації на ринку та прогнозу на закінчення 2020.

42% респондентів повідомили – з очевидних причин – про зниження заповненості в 2020 порівняно з минулим роком. Більше половини (54%) очікують, що заповненість зменшуватиметься й надалі протягом року. Чверть орендодавців очікують, що ціни впадуть, одна третя також прогнозує скорочення тривалості договорів оренди до кінця 2020.  


 


"Незважаючи на песимістичні настрої, що панують серед операторів, досвід показує, що ця сфера може винаходити 

новий розумний підхід та адаптуватись до нових реалій ринку комерційної нерухомості," 

зазначає СЕО компанії MatchOffice, Джейкоб Дальхофф. 

 

"За підсумками карантину, 59% наших респондентів змогли втримати стабільність заповненості та цін протягом цих непростих часів.

Незважаючи на песимістичні погляди багатьох операторів на найближче майбутнє, досвід показує, що оператори можуть відродити свою віру, розробляючи нові підходи, щоб адаптуватись до нових реалій ринку комерційної нерухомості," зазначає СЕО компанії MatchOffice, Джейкоб Дальхофф.  ●

 

 

Read the MatchOffice Industry Survey 2020


 


Read more
:
MatchOffice Industry Survey 2019
MatchOffice Survey Report 2018
MatchOffice Survey Report 2017
MatchOffice Industry Survey 2016


 

 

 

 

Ми співпрацюємо
  • Лого партнера MatchOffice
  • Лого партнера MatchOffice